lunes, 7 de julio de 2008

Mercenaris i reis

Ara fa uns anys, a principis de juliol se celebra a l'Esplanada la Feria del libro de Alicante. L'edició d'enguany està dedicada al Cid Campeador... Sí, home, sí! aquell mercenari que tantes vegades va campar per aquestes terres que fins i tot li hem fet un camí commemoratiu... Sí, aquell de qui Canal 9 ens recorda les gestes cada 9 d'octubre passant-nos la suada pel·lícula protagonitzada pel feixista aquell... com li diuen... Charlon Heston? Doncs eixe.
La societat alacantina i els llibreters que representen el seus (nostres) gustos literaris i culturals, s'han oblidat (casualment o no...) que enguany celebràvem el 800 aniversari del naixement de Jaume I... A mi, personalment, els reis no m'acaben de fer el pes, però posats a reivindicar símbols, trobe més propera la imatge de Jaume I agarrant-se a les regnes del cavall que la del Cid Campeador brandint l'espasa, o no? A l'estand de l'IEC, hem volgut retre un petit homenatge al rei oblidat pels alacantins, aquell que d'alguna manera, ens agrade poc o molt, va contribuir a forjar una part de la nostra identitat, penjant unes auques que narren el seu naixement i posant a disposició del públic l'obra de Josep-David Garrido: "El naixement de Jaume I", publicada per l'IEC. I, en honor a la veritat he de dir que poca gent s'atura a la nostra caseta... se senten comentaris... Alguns alacantins concienciats i interessats per la seua història vénen a felicitar-nos la iniciativa, el coratge i la moral d'estar allà, sota l'espasa imponent del Cid sense perdre els ànims i el somriure, a penes venent llibres...
La poca venda em deixa temps per deixar perdre el pensament i la ment se'm fixa una vegada més en la necessitat de símbols que hi ha en aquesta societat... Què simbolitza el Cid Campeador? Per què a la fira del llibre representen en una carpa cada dia les seues gestes? Per què la gent se sent orgullosa d'un personatge com aquest? Per què el reivindica com a símbol integrador? Per què la figura de Jaume I no té el mateix pes simbòlic? és que la societat valenciana (alacantina, valencianoparlant, militant... com volgueu dir-li) no reivindica la figura de Jaume I amb la mateixa convicció que s'està reivindicant ara a Alacant la imatge del Cid? és que potser nosaltres mirem de ser més prudents i valorem també la part negativa dels simbols? O és simplement que tot això, com moltes altres coses, a nosaltres ,ens fa igual?