lunes, 5 de octubre de 2015

I de sobte, el diable als peus del llit...

EL DIABLE I L'HOME JUST, Jordi Coca.


"Et podria demostrar que el diable no significa cap mena de perversió i que únicament expressa això que et dic: la incapacitat de sentir."

Incapaç de sentir es mostra el protagonista de la darrera novel.la de Jordi Coca, Víctor Marçal-Büngeler, un psiquiatre retirat en una casa de vidre a la vora del mar que adreça cartes a diversos interlocutors: a la seua dona Paula, que suposa que és a Nova York, a l'amant d'aquesta, a dos antics col.legues, a la parella del fill mort, a la filla d'una antiga amant...

Enmig de la solitud i el silenci, Víctor Marçal-Bürgeler, que es troba en un estat físic i psicològic molt degradat, reflexiona sobre si ha arribat injustament a tal punt de decadència o, pel contrari, la degeneració vital que ha patit és merescuda i provocada per decisions equivocades que ha pres al llarg de la seua existència.

Jordi Coca ens presenta en aquesta novel·la un personatge pertorbador que mira de commoure'ns en un primer moment presentant-se com una víctima del destí i de la gent que l'envolta, però que acabem desemmascarant a les poques pàgines com un gran impostor buit de sentiments, egoista i incapaç d'empatitzar amb les persones que l'envolten. En definitiva un personatge sinistre i diabòlic que no ens deixarà indiferents.

Crida l'atenció especialmente també, l'estructura de la novel.la en forma d'epistolari només d'anada (els interlocutors no li contesten mai) que, d'una banda enfronta l'autor al repte narratiu difícil i poc freqüent de desenvolupar un argument mínim en segona persona i, d'una altra, permet el protagonista de mostrar la seua personalitat victimista i egocèntrica.

Cal destacar, a més a més, el llenguatge potent i filat en justíssima mesura que basteix un discurs ple de referències literàries, filosòfiques, musicals, etc que conviden el lector a una reflexió constant.

En conclusió podem dir que El diable i l'home just és un llibre que permet i propicia una lectura recurrent i reflexiva que ens pertorbarà i a l'hora ens farà reflexionar sobre el puntal més inquietant de la consciència humana: la contadicció dels propis sentiments. En definitiva, la lluita entre el bé i el mal.


(Publicat al blog de la Llibreria Libros28 de Sant Vicent del Raspeig el 15 de setembre de 2015)