lunes, 1 de febrero de 2016

Claire Pourpière o la valentia de l'exili



Roser Burgués, La Indiana, editorial Gregal (2015), 162 pàgines. 17,50 €
Amb el títol de La indiana¸obra finalista de la tercera convocatòria del Premi Gregal de Novel·la Històrica, Roser Burgués (Castelldefels 1955) presenta la història de Claire Pourpière, nascuda a mitjans del segle XIX en el si d'una acomodada família occitana d'Albí . Als 18 anys Claire fuig a Castelló de Farfanya amb en Miquel, un temporer de la verema, amb el qual aviat tindrà dos fills. La procedència burgesa de la protagonista dificulta en gran manera la seua integració en el món rural en què s'ha d'instal·lar; i això afegit a les penúries i la misèria que provocarà l'arribada de la fil·loxera a Catalunya empentaran Claire a fugir a Cuba, amb l'aprovació del marit, a la recerca d'una fortuna que millore la seua vida i la dels seus.
"Fugida" és, potser, la paraula clau del viatge de Claire en tant que malgrat la justificació econòmica que provoca el periple, el lector intueix ben prompte que, tot i l'amor que la protagonista li professa al Miquel, en el seu interior s'esdevé una lluita de classes i de cultures en la qual s'imposarà el tarannà burgés i l'amor per l'art, que faran de l'exili a Cuba un viatge de difícil retorn.
La soledat i la duresa del viatge d'anada a Cuba empentaran la protagonista als braços d'Ovidi, un indià ric que malgrat les promeses d'amor i protecció, obligat a casar-se amb una jove de la seua condició abandonarà Claire, embarassada i la tornarà a abocara a la pobresa. Amb tot, les circumstàncies li oferiran una altra oportunitat que ella sabrà aprofitar molt bé tot fent servir la bellesa, la intel·ligència i la seua vastíssima cultura per moure's en un món fonamentalment controlat per homes.
Darrere de la figura real de Claire Pourpière, avantpassada francesa de la mateixa autora, trobem una barreja de personatges reals i imaginaris a través dels quals Roser Burgués fa un repàs de diversos esdeveniments històrics com ara la Setmana Tràgica, la guerra al Marroc i la pèrdua de Cuba i perfila també amb mestria la misèria de la societat rural catalana de finals del segle XIX.

En definitiva, La indiana presenta un personatge que, tot i que podria haver-se aprofundit més psicològicament, es mostra com una dona valenta, decidida i avançada al seu temps, capaç de superar els lligams de l'amor i de la maternitat en favor d'una prosperitat que sabrà utilitzar per a millorar la vida dels seus; perquè malgrat la fugida necessària, per a Claire Pourpière, el retorn als orígens, tot i que difícil, serà inevitable.

Ressenya publicada al Diari Información el 28 de gener de 2016